[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przybraæ cz¹stkami jaja i grzybów.Podawaæ jako zak¹skê. Tartinki z jaj i grzybów marynowanych3 jaja,15 dag grzybów marynowanych,2 ³y¿ki margaryny,pó³ bu³ki wroc³awskiej,sól,pieprz,pó³ pêczka naci pietruszki,2 ³y¿ki oliwyJaja ugotowaæ na twardo, obraæ i posiekaæ, dodaæ oliwê.Wymieszaæ z pokrajanymi grzybami, dodaæ do smaku sól i szczyptê pieprzu.Bu³kê pokrajaæ w du¿e kromki, posmarowaæ margaryn¹ i k³aœæ grub¹ warstw¹ masê z jaj i grzybów.Nastêpnie pokrajaæ w maleñkie kwadraty, uk³adaæ je na tacce, przybieraj¹c ka¿dy paskiem marynowanego grzybka.Udekorowaæ naci¹ pietruszki. JAJA HERBACIANE – kuchnia chiñska8 jaj3 szklanki wody1 ³y¿ka sosu sojowego1 any¿ gwiazdkowaty, 1/2 ³y¿eczki any¿u lub w³oskiego kopru2 ³y¿eczki soli2 ³y¿ki zielonej lub czarnej herbatyJaja ugotowaæ na twardo, wystudziæ w zimnej wodzie.Lekko uderzaæ skorupki no¿em tak, aby ca³e jajo pokry³o siê delikatn¹ sieci¹ pêkniêæ, w³o¿yæ do rondla.Dodaæ pozosta³e sk³adniki, zamieszaæ, doprowadziæ do zagotowania na du¿ym ogniu, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ na bardzo ma³ym ogniu 2-3 godz., w razie potrzeby dolewaæ wody, jaja musz¹ byæ pokryte p³ynem.Zestawiæ z ognia, pozostawiæ jaja w p³ynie przynajmniej przez 8 godz.Krótko przed podaniem jaja obraæ ze skorupek, pokrajaæ wzd³u¿ na po³Ã³wki lub æwiartki.Podawaæ na przystawkê same, skropione sosem sojowym lub z zimnymi miêsami.Proporcje: na 8-16 porcji JAJA W "PIÊCIU PRZYPRAWACH – kuchnia chiñska5 œrednich jaj na twardo1/4 szklanki sosu sojowego1 ³y¿eczka cukru2 ³y¿ki czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1/2 ³y¿eczki pieprzu syczuañskiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu1 cala gwiazdka any¿u lub 1/2 ³y¿eczki kopru w³oskiego3 plasterki œwie¿ego imbiru lub 1 ³y¿eczka imbiru w proszku3 cebule dymkiJaja obraæ ze skorupek, w³o¿yæ do rondla.Pozosta³e sk³adniki dodaæ do jaj, starannie wymieszaæ, wlaæ tyle wody, aby pokry³a jaja, zamieszaæ.Postawiæ rondel na œrednim ogniu, przykryæ, doprowadziæ do wrzenia, zmniejszyæ p³omieñ, gotowaæ pod przykryciem 40 min na bardzo ma³ym ogniu.Zestawiæ rondel, zostawiæ do ca³kowitego wystudzenia jaj.Sos przecedziæ przez 3-4 warstwy zwil¿onej gazy.Jaja pokrajaæ wzd³u¿ na æwiartki, u³o¿yæ na pó³misku lub talerzu, polaæ sosem lub podawaæ oddzielnieProporcje: dla 5 -10 osób - jako przystawka JAJA W BRUNATNYM SOSIE – kuchnia chiñska12 jaj ugotowanych na twardo4 szklanki brunatnego sosuJaja obraæ ze skorupek.Sos zagotowaæ, w³o¿yæ jaja, doprowadziæ do wrzenia, przykryæ, zestawiæ z ognia.Pozostawiæ w temperaturze pokojowej a¿ do ca³kowitego wystudzenia oko³o 4 godz.Podawaæ na gor¹co z sosem i ry¿em jako danie g³Ã³wne lub na zimno w ca³oœci (bez sosu) jako potrawê piknikow¹.Proporcje: dla 4-6 osóbPodawaæ na zimno pokrojone w æwiartki (bez sosu) na przystawkê.Proporcje: dla 12 osóbUwaga ! Jeœli danie wczeœniej wystudzone chcemy podaæ na gor¹co, nale¿y je zagotowaæ na ma³ym ogniu. SOLONE JAJA – kuchnia chiñska1 szklanka soli1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego bia³ego wina1 ³y¿ka pieprzu syczuañskiego lub grubo zmielonego czarnego pieprzu10 œwie¿ych kurzych lub kaczych jaj2 du¿y s³Ã³jZagotowaæ 5 szklanek wody, wsypaæ sól, mieszaæ a¿ siê rozpuœci.Dodaæ wódkê i pieprz, odstawiæ do wystudzenia.W³o¿yæ jaja do s³oja, zalaæ zalew¹, mocno zakrêciæ wieczko, pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 4 tygodnie.Jaja odcedziæ, osuszyæ, trzymaæ w lodówce.Proporcje: dla 10 osób na przek¹skê SOLONE KACZE JAJA – kuchnia chiñska1 szklanka grubej soli3 szklanki wrz¹cej wody6 kaczych jajSól wymieszaæ z wod¹, zagotowaæ, wystudziæ.W³o¿yæ wymyte, osuszone jaja, obci¹¿yæ talerzem i trzymaæ w solance przez 3-4 tygodnie.Ugotowaæ na twardo, obraæ ze skorupek.Podawaæ pokrajane w æwiartki z innymi przek¹skami.Proporcje: dla 12 osób ŒWIE¯E I SOLONE JAJA NA PARZE – kuchnia chiñska3 œwie¿e jaja2 solone jaja1 ³y¿ka posiekanej cebuli dymki1/2 ³y¿eczki soli1/4 ³y¿eczki cukru1/2 ³y¿ki oleju1 szklanka ciep³ego wywaru l lub wodyW misce lekko roztrzepaæ œwie¿e jaja.Oddzieliæ bia³ka od ¿Ã³³tek solonych
[ Pobierz całość w formacie PDF ]