[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pieróg rybny25 dag m¹ki ¿ytniej20 dag m¹ki pszennej6 dag mas³a80 dag filetów ryby morskiej20 dag s³oniny2 œrednie cebule2 ³y¿ki s³odkiej œmietanki¿Ã³³tkojajkosmalecsólpieprzSzklankê wody wlaæ powoli do zmieszanych obu gatunków m¹ki, ci¹gle mieszaj¹c.Dodaæ stopione mas³o, trochê soli i wyrobiæ ciasto.Rozwa³kowaæ je, z³o¿yæ na pó³ i odstawiæ na 30 min w ch³odne miejsce.W tym czasie przygotowaæ nadzienie.Pokrajan¹ w spor¹ kostkê s³oninê przesma¿yæ razem z cebul¹ na patelni, po czym przepuœciæ przez maszynkê, dodaj¹c filety rybne.Masê wymieszaæ ze œmietan¹, ¿Ã³³tkiem, sol¹ i pieprzem.Ciasto jeszcze raz rozwa³kowaæ, nadaj¹c mu formê prostok¹ta.Na nim u³o¿yæ wa³ek z farszu, brzegi ciasta zlepiæ.Posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem.Wstawiæ do œrednio nagrzanego piekarnika, piec ok.1,5 godz., czêsto smaruj¹c wierzch ciasta smalcem.Po upieczeniu pokrajaæ na plastry, polaæ stopionym mas³em i podawaæ na gor¹co
[ Pobierz całość w formacie PDF ]