[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Paszteciki z grzybamiCiasto pó³kruche:30 dag m¹ki9 dag margaryny2 ¿Ã³³tkajajo2 ³y¿ki œmietany2 ³y¿eczki proszku do pieczeniapó³ jaja do smarowania ciastasólt³uszcz do wysmarowania blachyNadzienie:6 dag grzybów suszonych2 cebule³y¿ka t³uszczu,czerstwa bu³ka1,5 ³y¿ki bu³ki tartejsólpieprzM¹kê przesiaæ z proszkiem spulchniaj¹cym, dodaæ t³uszcz, posiekaæ razem, dodaæ ¿Ã³³tka, jajo, œmietanê i sól.Ciasto dok³adnie wyrobiæ i och³odziæ.Wa³kowaæ na gruboœæ 0,5 cm, formuj¹c prostok¹t d³ugoœci 30 cm i szerokoœci 10 cm.Ugotowaæ grzyby na nadzienie, usma¿yæ cebulê, bu³kê namoczyæ w wywarze z grzybów, odcisn¹æ.Grzyby i bu³kê zemleæ w maszynce, dodaæ cebulê i bu³kê tart¹, doprawiæ sol¹ i pieprzem.Nadzienie w kszta³cie wa³eczka na³o¿yæ na przygotowane ciasto 2 cm od brzegu, zwin¹æ ciasno, lekko sp³aszczyæ, zrobiæ kratkê têp¹ stron¹ no¿a.Posmarowaæ roztrzepanym jajem, krajaæ ostrym no¿em w prostok¹ty, kwadraty lub romby.U³o¿yæ na blasze wysmarowanej t³uszczem.Nak³uæ widelcem.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Gor¹ce zdj¹æ z blachy, u³o¿yæ na pó³misku.Podawaæ do zup czystych lub jako przek¹skê
[ Pobierz całość w formacie PDF ]