[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.ROLKI RYBNE W BIA£YM SOSIEKuchnia chiñska12 filetów soli lub innej ryby p³astugowatej (oko³o ¾ kg) ca³kiem rozmro¿onej2 cebulki dymki (bez szczypioru)3 œrednie chiñskie suszone grzyby lub 3 pieczarki4 plasterki pêdu bambusa lub marchewki o wymiarach 5 x 1/2 x 1/4 cm4 plasterki surowej wêdzonej szynki lub polêdwicy sopockiej o wymiarach 5 x 3 x 1/4 cm1 ga³¹zka zielonej kolendry lub pietruszki2 bia³ka2 ³y¿eczki wodym¹ka ziemniaczana2 ³y¿ki oleju7 rozgnieciony z¹bek czosnku1 ³y¿ka czystej wódki lub wytrawnego wina1 ³y¿eczka oleju sezamowego (dowolnie)Marynata:2 ³y¿ki oleju1 ³y¿ka m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿eczka soli1/2 ³y¿eczki cukru1 ³y¿eczka posiekanego, rozgniecionego œwie¿ego imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1 ³y¿eczka olejusezamowego lub sojowegoszczypta soliSos przyprawowy:1/2 ³y¿eczki cukru1/2 szklanki wywaru I lubroso³u z kury1/2 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanejsól do smakuOp³ukane filety rybne osuszyæ w czystej œciereczce.Sk³adniki marynaty po³¹czyæ w misce, dodaæ rybê, wymieszaæ rêk¹.Cebulki rozbiæ na p³asko t³uczkiem, poutykaæ miêdzy plasterkami ryby, wstawiæ do lodówki na 30 min, usun¹æ cebulê.Wymyte suszone grzyby zalaæ szklank¹ gor¹cej wody na 20 minut.Trzonki odkroiæ, odcisn¹æ wodê z kapeluszy, pokrajaæ w paseczki o szerokoœci 1/2 cm.Trzonki pieczarek œci¹æ równo z brzegiem kapeluszy, grzyby pokroiæ w plasterki.Pêdy bambusa lub marchwi pokrajaæ w s³upki o d³ugoœci 5 cm, szerokoœci 1 i 1/2 cm.Szynkê lub polêdwicê pokrajaæ w s³upki podobnie jak pêdy bambusa.Zielon¹ kolendrê lub pietruszkê wyp³ukaæ, odrzuciæ ³odygi, zostawiaj¹c listki.Wymieszaæ sos przyprawowy, odstawiæ.Bia³ka lekko roztrzepaæ z wod¹.Przy koñcu ka¿dego fileta z ryby u³o¿yæ po jednym paseczku pêdów bambusa lub marchwi, szynki i grzybów, ciasno zwin¹æ w rulon, brzeg ryby posypaæ m¹k¹ ziemniaczan¹, zlepiæ.Rolki u³o¿yæ rzêdami na pó³misku, zlepionymi brzegami do do³u.Ustawiæ na wk³adce do gotowania na parze.Gotowaæ na parze przez 10 min na du¿ym ogniu Wyj¹æ z garnka, sok z ryby zlaæ do miseczki, rybê trzymaæ w cieple.G³êbok¹ patelniê lub rondel rozgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 2.³y¿ki oleju, mocno podgrzaæ, dodaæ czosnek, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, odrzuciæ, dodaæ alkohol do gor¹cego oleju.Wlaæ do patelni zamieszany sos przyprawowy, mieszaj¹c doprowadziæ do wrzenia, zmniejszyæ p³omieñ, dodaæ sok z ryby, zamieszaæ, doprowadziæ do zagotowania, mocno mieszaj¹c sos wlaæ bia³ka, zestawiæ z ognia.Wlaæ olej sezamowy, zamieszaæ, polaæ rybê, przybraæ zielenin¹.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 4-6 osób jako danie g³Ã³wne, z dodatkiem ry¿u, warzyw i czyst¹ zup¹ lub na 12 porcji na przyjêciu
[ Pobierz całość w formacie PDF ]