[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przez kilka minut po otwarciu szybkowaru odparowywaæ nadmiar p³ynu.Sprawdziæ smak, byæ mo¿e trzeba bêdzie dodaæ nieco olejku pomarañczowego. Kaczka z brzoskwiniami 30 min – kuchnia z szybkowaru1 m³oda kaczka (oko³o 1,5 kg)4 dag t³uszczu0,5 kieliszka rumu lub ratafii15 dag cebuli0,5 szklanki roso³u lub wody50 dag brzoskwiñ1 ³y¿eczka m¹ki kartoflanej1 p³aska ³y¿eczka cukrucynamon, imbirsól i majeranek do smaku1 szklanka ry¿u2 szklanki wody1 ³y¿ka mas³aSprawion¹ kaczkê natrzeæ sol¹ z majerankiem na zewn¹trz i wewn¹trz i obsma¿yæ w szybkowarze na rozgrzanym t³uszczu.Dodaæ drobno pokrojon¹ oczyszczon¹ cebulê, wlaæ rosó³ i zamkn¹wszy szybkowar dusiæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ obrane ze skórki, podzielone na pó³ i posypane cukrem brzoskwinie, a we wk³adce nie perforowanej (lub np.w misce emaliowanej) wstawiæ ry¿ zalany osolon¹ wod¹ z dodatkiem mas³a.Szybkowar ponownie zamkn¹æ i ogrzewaæ teraz 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wyj¹æ wk³adkê z ry¿em, kaczkê i brzoskwinie wy³o¿yæ na pó³misek, a sos zagêœciæ m¹k¹ kartoflan¹ z odrobin¹ wody, dodaj¹c do niego rum, po szczypcie cynamonu i imbiru.Podawaæ z ry¿em po polaniu sosem. Kura nadziewana gotowana 50 min – kuchnia z szybkowaru1 kura (oko³o 2 kg)15 dag kie³basy5 czerstwych kajzerek (oko³o 20 dag)2 jaja2 z¹bki czosnku2 ³y¿ki natki pietruszki25 dag kapusty w³oskiej2 marchwie2 kalarepki4 kartoflekawa³ek selera1 goŸdzik6 dag mas³a2 ³y¿ki tartej bu³kimleko do namoczenia czerstwej bu³kisól i pieprz do smakuPrzepuœciæ przez maszynkê podróbki z kury, kie³basê i namoczon¹, a potem odciœniêt¹ bu³kê.Posiekaæ drobno natkê i czosnek, wymieszaæ ze zmielon¹ mas¹, dodaj¹c sól i pieprz oraz jaja.Nadziaæ tym farszem sprawion¹ kurê, a otwór zaszyæ lub dok³adnie spi¹æ szpilkami.W³o¿yæ kurê, goŸdzik i oczyszczone warzywa do szybkowaru, zalaæ wod¹ tak, by wszystko by³o ni¹ pokryte (uwaga p³ynu nie mo¿e byæ wiêcej ni¿ dwie trzecie objêtoœci, wiêc szybkowar musi byæ du¿y), posoliæ.Szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 50 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ kurê , otoczon¹ warzywami polanymi tart¹ bu³k¹ zrumienion¹ z mas³em (bu³kê zrumienia siê na suchej patelni i dodaje surowe mas³o). Kura nadziewana pieczona 50 min – kuchnia z szybkowaru1 kura (oko³o 2 kg)4 dag t³uszczu (np.smalcu)2 dag mas³awodaNadzienie:1,5 czerstwej kajzerki4 dag mas³a2 jaja2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki1-2 ³y¿ki tartej bu³kipodróbki z kurysól i pieprz do smakumleko do namoczenia czerstwej bu³kiSprawion¹ i skrusza³¹ kurê obmyæ, osuszyæ w œciereczce i na godzinê przed obróbk¹ termiczn¹ natrzeæ sol¹.Przygotowaæ nadzienie.namoczon¹ w mleku bu³kê odcisn¹æ, zemleæ w maszynce razem z w¹tróbk¹; mas³o utrzeæ z ¿Ã³³tkami, po³¹czyæ ze zmielon¹ mas¹ i ucieraæ dalej dodaj¹c zieleninê, sól i pieprz; z bia³ek ubiæ sztywn¹ pianê, dodaæ tart¹ bu³kê i wszystko razem ostro¿nie, ale dok³adnie wymieszaæ.Wype³niæ kurê nadzieniem (trzeba pozostawiæ nieco luzu), zaszyæ lub spi¹æ dok³adnie szpilkami, obrumieniæ na smalcu ze wszystkich stron w szybkowarze.Wlaæ oko³o szklanki wody, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 50 minut od momentu przekroczenia przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Kura w pomidorach 35 min – kuchnia z szybkowaru1 niet³usta kura10 dag cebuli5 dag t³uszczu (np.smalcu)40 dag œwie¿ych lub mro¿onych pomidorów4 dag sera tyl¿yckiego lub trapistów2-3 ³y¿ki m¹ki3 dag mas³a1 ³y¿ka siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki)sólpieprzkwasek cytrynowy i cukier do smaku1 szklanka ry¿u2 szklanki wody osolonejkawa³ek mas³aSprawion¹ kurê nasoliæ na godzinê przed obróbk¹ termiczn¹.Potem j¹ pokroiæ na kawa³ki, oprószyæ m¹k¹, obrumieniæ w szybkowarze na t³uszczu, wrzuciæ pokrojon¹, oczyszczon¹ cebulê, równie¿ zrumieniæ.W³o¿yæ podroby, wlaæ 2 szklanki wody, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, dodaæ do kury pokrojone w plastry pomidory, oprószyæ pieprzem.We wk³adce nie perforowanej wstawiæ do szybkowaru zalany osolon¹ wod¹ ry¿, po³o¿yæ na nim kawa³ek mas³a.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otworzeniu szybkowaru wyj¹æ wk³adkê z ry¿em i kawa³ki kury, zawartoœæ zmiksowaæ lub przetrzeæ przez sito.Doprawiæ bia³¹ zasma¿k¹ z ³y¿ki m¹ki i 3 dag mas³a, sol¹, pieprzem, cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym.Kurê polaæ sosem, podawaæ z ry¿em polanym stopionym mas³em i posypanym tartym serem tyl¿yckim. Kura w potrawce z warzyw 35 min – kuchnia z szybkowaru1 kura1 pêczek w³oszczyzny bez kapusty1 du¿a cebula1 ³y¿ka m¹ki0,5 szklanki œmietanysól i zielenina do smakuSprawion¹ kurê pokroiæ na kawa³ki, posoliæ, zalaæ wod¹.Zamkn¹æ szybkowar, ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, w³o¿yæ oczyszczon¹ i pokrojon¹ w kostkê w³oszczyznê, ponownie szybkowar zamkn¹æ i ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Zaraz po otworzeniu szybkowaru wlaæ do niego wymieszan¹ ze œmietan¹ m¹kê i dobrze wymieszaæ.Podawaæ potrawê z kasz¹ lub kartoflami i surówkami
[ Pobierz całość w formacie PDF ]