[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Rosó³ wymieszaæ z sol¹, octem i wódk¹, odstawiæ.Olej rozgrzaæ na du¿ej patelni.Plasterki kurczaka zanurzyæ w roztrzepanych jajkach, k³aœæ po jednym plasterku na gor¹cy olej, po w³o¿eniu ostatniego kawa³ka miêsa zmniejszyæ p³omieñ, sma¿yæ 1 1/2 min na ma³ym ogniu, obróciæ, sma¿yæ dalsze 30 sek.Posypaæ cebul¹ i czosnkiem, polaæ po³ow¹ roso³u po³¹czonego z innymi sk³adnikami, dusiæ 2 min na ma³ym ogniu.Kawa³ki kurczaka wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹, pokrajaæ na 1/2 cm paski, u³o¿yæ na gor¹cym pó³misku.Wlaæ pozosta³y rosó³ ze sk³adnikami do patelni, na której duszono kurczaka, przyprawiæ sol¹, doprowadziæ do zagotowania, polaæ miêso.Podawaæ natychmiast.Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie g³Ã³wne, z ry¿em, z potraw¹ z warzyw i zup¹ W¥TRÓBKI SMA¯ONE – kuchnia chiñska45 dag w¹tróbek kurzych1 lekko roztrzepane jajkom¹ka ziemniaczana4 szklanki oleju1 czubata szklanka sa³aty pokrajanej w paseczki1 cytryna pokrajana w ósemki (dowolnie)3 ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka "piêciu przypraw”; zmielonego ziela angielskiego lub cynamonuMarynata:1 ³y¿ka czystej wódki, winiaku lub brandysok z plasterków œwie¿ego korzenia imbiru lub 1/2 ³y¿eczki imbiru w proszku1/4 ³y¿eczki cynamonu1 ³y¿eczka sosu sojowego¾ ³y¿eczki soli1 ³y¿eczka cukruSól wymieszaæ z "piêcioma przyprawami", zielem angielskim lub cynamonem, mocno podgrzaæ na suchej patelni, przesypaæ na talerzyk, odstawiæ.Ka¿d¹ w¹tróbkê rozdzieliæ.Do garnka o pojemnoœci 4 I wlaæ wody.Zagotowaæ na du¿ym ogniu.W³o¿yæ w¹tróbki, zestawiæ garnek z gazu, przykryæ, pozostawiæ na 30 sek, nastêpnie przelaæ do cedzaka, os¹czyæ, osuszyæ czyst¹ œciereczk¹.W¹tróbki starannie wymieszaæ ze sk³adnikami marynaty, odstawiæ na 45 min, os¹czyæ.Roztrzepane jajko wymieszaæ z w¹tróbkami, obtoczyæ je w m¹ce ziemniaczanej.Podzieliæ na dwie czêœci.4 szklanki oleju rozgrzaæ utrzymuj¹c du¿y ogieñ.Sprawdziæ temperaturê wk³adaj¹c kawa³ek cebuli dymki, gdy zacznie szybko poruszaæ siê po powierzchni i nabierze brunatnego koloru, mo¿na przyst¹piæ do sma¿enia.K³aœæ pojedynczo po³owê w¹tróbek na gor¹cy olej, zmniejszyæ p³omieñ na œredni, sma¿yæ na z³oty kolor.Wybraæ w¹tróbki ³y¿k¹ cedzakow¹ lub metalowym sitkiem, os¹czyæ z oleju.Olej rozgrzaæ i sma¿yæ drug¹ po³owê.Pó³misek wy³o¿yæ paseczkami sa³aty, u³o¿yæ w¹tróbki na zieleninie, przybraæ ósemkami cytryny.Sól z przyprawami podawaæ oddzielnie.Proporcje: na 24 porcje przek¹ski DUSZONA KACZKA NADZIEWANA CEBUL¥ – kuchnia chiñskam³oda kaczka (oko³o 2 1/2 kg)4 ³y¿ki oleju sojowego1/2 kg ma³ych cebulek1 rozgnieciony z¹bek czosnku1 szklanka i 2 ³y¿ki wody1/2 - 1 ³y¿eczki m¹ki ziemniaczanej1 ³y¿eczka oleju sezamowegoMarynata:1 ³y¿ka czystej wódki2 ³y¿ki sosu sojowego1 ³y¿eczka solisok z plasterków œwie¿ego korzenia imbiru lub ³y¿eczka imbiru w proszkuSos:1 1/2 szklanki wywaru l lub ll1 ³y¿ka sosu sojowego1 ³y¿ka cukruZielone warzywo:4 szklanki œwie¿ego szpinaku lub sa³aty2 ³y¿ki oleju1 rozgnieciony z¹bek czosnku1/2 ³y¿eczki soli2 ³y¿eczki cukruOczyszczon¹ kaczkê wyp³ukaæ, usun¹æ t³uszcz z otworu brzusznego i z szyi.Odci¹æ skrzyde³ka.Rozp³aszczyæ tuszkê przez mocne naciœniêcie piersi ptaka d³oñmi.Osuszyæ czyst¹ œciereczk¹.Sk³adniki marynaty wymieszaæ, natrzeæ kaczkê z wierzchu i od wewn¹trz, pozostawiæ w temperaturze pokojowej na 3 godz.Os¹czyæ, odstawiæ marynatê.Obraæ cebulki (mniejsze przepo³owiæ, wiêksze pokrajaæ na 4 czêœci).Patelniê podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, mocno rozgrzaæ, wsypaæ cebulê, sma¿yæ na z³oty kolor, wybraæ ³y¿k¹ cedzakow¹.Zmniejszyæ p³omieñ pod patelni¹ na œredni, w³o¿yæ kaczkê, sma¿yæ do zrumienienia ze wszystkich stron, oko³o 20 min.Kaczkê zdj¹æ z patelni, w³o¿yæ cebulŸ do otworu brzusznego.Du¿y p³aski garnek lub ma³¹ brytfannŸ postawiê na du¿ym gazie, wlaê ³y¿kŸ oleju, rozgrzaê, dodaê czosnku i sma¿yê a¿ nabierze ciemnoz³otego koloru.Wlaê 1 1/2 szklanki wywaru, ³y¿kŸ sosu sojowego, wsypaê ³y¿kŸ cukru, dodaê szklankê wody, wymieszaæ, w³o¿yæ kaczkê, doprowadziæ do zagotowania, przykryæ, zmniejszyæ p³omieñ, dusiæ do miêkkoœci oko³o 2 godz., utrzymuj¹c ma³y ogieñ i obracaj¹c ptaka 3-4 razy.W razie potrzeby wlaæ trochê wody.Kaczkê wyj¹æ z garnka, wybraæ z niej cebulê, u³o¿yæ tuszkê piersi¹ do góry na owalnym pó³misku, trzymaæ w cieple.Usun¹æ t³uszcz z sosu, dodaæ cebulê, zagotowaæ na œrednim ogniu.M¹kê ziemniaczan¹ rozprowadziæ 2 ³y¿kami wody.Mieszaj¹c sos spod kaczki wlaæ rozprowadzon¹ m¹kê ziemniaczan¹, doprowadziæ do zagotowania ci¹gle mieszaj¹c.Dodaæ ³y¿eczkê oleju sezamowego i pozosta³¹ ³y¿kê sojowego, zamieszaæ, trzymaæ w cieple.Czyst¹ patelniê podgrzaæ na du¿ym ogniu, wlaæ 2 ³y¿ki oleju, rozgrzaæ, dodaæ czosnku, mieszaj¹c sma¿yæ 10 sek, posypaæ sol¹, w³o¿yæ szpinak, posypaæ cukrem, mieszaj¹c i obracaj¹c sma¿yæ warzywo a¿ nabierze intensywnego koloru i bêdzie miêkkie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]