[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Kanapki na opiekanych grzankach (toastach)Do przygotowania grzanek nale¿y u¿ywaæ bia³ego, œwie¿ego pieczywa, które - pokrajane w plastry gruboœci ok.1 cm- opieka siê z jednej lub obu stron w przeznaczonych do tego celu maszynkach elektrycznych (pieczywo pokrajane zbyt cienko i pieczywo czerstwe bardzo wysycha, skrêca siê i przypala podczas przypiekania, daj¹c mniej smaczne, twarde grzanki).Na grzanki nadaje siê najlepiej chleb lecytalowy, tzw.Lecital, który znajduje siê w handlu w pó³kilogramowych bochenkach.Ze spodu i boków bochenka nie trzeba usuwaæ skórki, jedynie œci¹æ z niego wierzch i oba koñce.Bochenek nale¿y pokrajaæ na 18 kromek i opiec z jednej lub obu stron na z³oty kolor.Miejsca przypalone daj¹ siê ³atwo zeskrobaæ no¿em.Dziel¹c ka¿d¹ opieczon¹ kromkê w poprzek na po³owê (przecinaæ nale¿y jeszcze gor¹c¹ kromkê, gdy¿ wystudzona bêdzie siê kruszy³a) otrzymuje siê 36 kromek o wymiarach ok.4,5 X 6 cm.Kromki mo¿na smarowaæ mas³em dopiero po ich zupe³nym ostygniêciu (opiekane z jednej strony lepiej jest smarowaæ po stronie nie opieczonej).Kanapki na opiekanych grzankach przygotowuje siê jak opisane wy¿ej kanapki z pastami lub kanapki z dodatkiem past.Iloœci sk³adników podane przy tamtych kanapkach na 8 sztuk wystarcz¹ do zrobienia 9-12 kanapek na grzankach.Kanapki na opiekanych grzankach podaje siê tak, jak kanapki mieszane, uk³adaj¹c je najlepiej rzêdami wed³ug odmian (równie¿ w zestawieniu z kanapkami na kromkach ze zwyk³ego pieczywa) na tacach prostok¹tnych lub pó³miskach, przybrane listkami sa³aty lub naci¹ pietruszki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]