[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.TORT ANANASOWY 2 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia PolskaTort ananasowy 2Zabiera dwie godziny, jezeli studzisz biszkopt i krem w lodowce.SkladnikiBiszkopt:6 jajek2/3 szklanki cukru1-1/4 szklanki makiKrem1 szklanka mleka1 szklanka slodkiej smietanki4 lyzki maki kartoflanej1/2 szklanki cukru3 zoltkacukier waniliowy lub 1 lyzka wanili w plynie1 puszka ananasow w krazkachsok z jednej cytryny1/4 szklanki wodkiWysmarowac maslem i wysypac maka duza tortownice (25 cm).Nagrzac piec do 180.Zrobic biszkopt nastepujaco:Ubic bialka, az sztywne, dodac cukier na 3 razy, ciagle ubijajac.Ubijac nastepna minute, az bialka beda lsniace i geste.Ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, i ubijajac 10 sekund pomiedzy.Teraz recznie, nie mikserem, bardzo delikatnie, ale dokladnie, wmieszac make.Przelozyc do tortownicy i piec 35-40 minut, potem sprawdzic patyczkiem.Generalnie powinien byc rowno zloty, brzegi powinny odstawac od tortownicy.Ten biszkopt nigdy nie siada.Wystudzic, przeciac na 3 krazki szerokim nozem.W czasie, gdy biszkopt sie piecze, zrobic krem.Robi sie go jak gesty budyn waniliowy - zrobic kogel mogel, dodac make kartoflana, pol szklanki mleka, wymieszac.Zagotowac reszte mleka, smietanke i do wrzacego wlewac zoltkowa mieszanke wolnym strumieniem ciagle mieszajac.Odstawic do wystygniecia.Ananasowe krazki przeciac w poprzek na pol, aby otrzymac dwa razy wiecej (cienkich) plasterkow.Sok z puszki, wodke i sok z cytryny wymieszac.Na ladnym, plaskim talerzu umiescic gorny krazek biszkoptu, gora na spod, dobrze nasaczyc sokowodka, posmarowac 1/3 kremu budyniowego, ulozyc polowe krazkow ananasowych, zakryc srodkowym krazkiem, powtorzyc nasaczanie, krem i ananasy, na wierzchu rozsmarowac pozostaly krem.Udekorowac kwiatami, lub posypac tarta czekolada.Schlodzic co najmniej godzine przed podaniem.Najlepszy na drugi dzien.From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)MM
[ Pobierz całość w formacie PDF ]